Проєкт закону “Про Медіа”: посиленні голосу громад відповідно європейських стандартів

22 червня відбулася онлайн-дискусія «ПРОЄКТ ЗАКОНУ «ПРО МЕДІА» 2693-д: Обговорення регулювання публічних аудіовізуальних медіа (Розділ 3)» за організації Національної асоціації медіа, участі представників влади, міжнародних консультантів, експертів з медіаправа, представників регіональних телерадіокомпаній.

Медіаюристкою Людмилою Опришко було зауважено, що зміни в законодавстві в сфері медіа є приведенням пострадянської системи у відповідність до європейських стандартів.

Однією з наскрізних тем обговорення стала передбачена в підготованому законопроекті підтримка аудіовізуального мовлення громад, зокрема їхня повна редакційна незалежність від економічних, політичних і релігійних впливів/ Пропоновано певний шлях до реалізації окресленої свободи: передбачено регулярну звітність, інформування про рекламодавців, обмеження можливості релігійних громад здійснювати мовлення тощо.

Голова Національної асоціації медіа Тетяна Лебедєва наголосила, що запропонований законопроект передбачає можливість розмови з громадою, а також актуальне на сьогодні самовираження громади. Основою ж для формування громади можуть виступати мінімальні критерії, такі як мова, культура, творчість (без визначальної ролі територіальної спільності).

Ефективність запропонованого медіареформування полягає у його сприянні позитивній трансформації суспільства. В ході дискусії прозвучали наступні аргументи щодо цього:

• громадянські медіа стануть лакмусовим папірцем настроїв населення, вираженням результатів інших реформ, державних рішень і політичної динаміки загалом;
  • медіа громад – це публічна можливість донесення волі суспільства і його потреб, взаємодії між владою і громадою;
  • це надаватиме людині впевненості щодо її ролі в розвитку суспільства і впливу на владу;
  • підтримка медіа громад може стати своєрідним способом лікування регіонів;
  • якість локальних новин є нині проблемою, мешканець непроінформований про життя поряд: мова не стільки про негаразди, а про висвітлення можливостей, проектів, до яких можна долучитися з різноманітним спектром вигод і успіху;
  • вимоги до програмного наповнення регіональних аудіовізуальних медіа передбачають зокрема і підтримку культурного розвитку громади;
  • медіа громад можуть ефективно працювати як просвітницькі, це уможливить і вираження, і пізнання одночасно;
  • існуюча тенденція розбрату між населенням з віддалених регіонів України може бути послаблена створенням якісного медіапродукту на рівні громад, який, поширюючись в інформаційному просторі, стане суттєвим чинником для об’єднання нації;
  • медіаплюралізм, співвідносний з отриманням меншинами доступу до медіа, як мінімум дозволить зробити об’єктивні висновки про стан справ у цьому вимірі;
  • становлення громадянської україноцентричної активності в східних регіонах України передбачає подолання упереджень з інших областей, світоглядну роботу з населенням; протидію агресору;
  • забезпечуватиметься підвищення соціальної активності населення, можливість залучення всіх вікових категорій і охочих із вразливих груп стати також голосом громад.

Публічне обговорення законопроєкту дозволить вдосконалити його наповнення.